"Sin los niños no habría humanidad. Por lo cual, la humanidad se debe a los niños"

(E. Aragón Sr.)

dissabte, 19 de març del 2011

Els nens soldat

 




Açò és el tema que vaig explicar a classe de Models Educatius però una mica més desenvolupat:

Els nens soldat són nens reclutats, voluntàriament o per la força, per posar-los en perill emprant-los com a força combatent en accions militars. Es recluten nens soldats a uns 86 països.

Alguns d’ells són utilitzats com a cobertura o escut, per fer que l’enemic senti pena pel fillet i no dispari, aconseguint així avantatge en el combat (tot i que hi ha casos en què el contrari sí que dispara).
A altres els fan córrer per camps de mines, de manera que, quan la mina explota, moren els nens i no els soldats adults. És la tècnica coneguda com a "tècnica de neteja".

Són persones que no han conegut cap altra vida que la guerra. Molts d’ells són drogodependents, tenen una carència d’afecte molt important, i una obsessió freda per la mort; assassinar persones forma part de la seva vida quotidiana, i per això n’estan insensibilitzats.
No tenen infància, ja que alguns d’ells són reclutats als 7 anys. En el moment en què se’ls recluta, aquests fillets substitueixen les poques joguines que puguin tenir per una arma. D’ara en endavant ja no jugaran, sinó que mataran.
Tampoc no tenen l’afecte de la seva família a la qual, de vegades, ells mateixos han d’aniquilar com a “ritual d’iniciació”.

Segons Amnistia Internacional, entre 300.000 i 500.000 menors participen en conflictes armats. Un 40% d’aquests menors són filletes.
Les nenes que són reclutades lluiten al front, cuinen, netegen, espien, duen a terme missions suïcides i moltes d’elles serveixen com a esclaves sexuals als comandants. Aquestes poden patir malalties de transmissió sexual i/o quedar-se embarassades. En alguns casos són obligades a prendre anticonceptius des dels 12 anys.
Després, en la majoria dels casos, la societat no les accepta, especialment si tornen embarassades o amb bebès.

A la primera imatge veiem un nen d’uns 10 ó 12 anys, aproximadament, vestit amb la indumentària d’un soldat, fumant i amb una arma de considerables dimensions. Sembla més bé un home en miniatura, un soldat de baixa estatura, perquè a la nostra societat no podem concebre un tipus d’infància d’aquesta manera.
Evidentment, per l’edat que sembla tenir, per a la societat occidental encara està dins la infància, però en les seves circumstàncies, va deixar de ser un infant en el moment en què va ser reclutat i el van fer matar una persona per primera vegada.

Veiem doncs, que els mitjans de comunicació ens donen una imatge tràgica d’aquests fillets, que no estan amb la seva família i van matant sense tenir cap tipus d’escrúpol.


Impacten les afirmacions que conta Ishmael Beah, un jove de 20 anys que va ser reclutat com a soldat a Sierra Leone:
“Els vaig disparar als peus i vaig veure com sofrien tot un dia fins que els vaig rematar amb un tir al cap perquè deixessin de cridar”

1 comentari:

  1. Hola! em dic Natalia i sóc de Valls, Tarragona. M' agradaria saver si em podries donar un cop de mà amb contactes que puguin saber sobre el tema dels infants soldat. Estic cursant 1r de Batxillerat i faig el treball de recerca sobre els infants soldat. Moltes gràcies.

    ResponElimina